Ota nämä asiat huomioon tontin hankinnassa – 6+1 vinkkiä

Kun unelma omasta Finnlamelli-hirsikodista alkaa konkretisoitua, ensimmäinen tärkeä askel on löytää sopiva tontti. Tontin valinta ennen tarkempia rakennussuunnitelmia on oleellista, sillä tontin ominaisuudet määräävät, millainen talo sille voidaan rakentaa. Tässä ovat 6+1 vinkkiä, jotka auttavat sinua löytämään täydellisen tontin.

Tontin etsintä: mistä aloittaa?

Aloita tonttien etsintä tutustumalla myytäviin tontteihin esimerkiksi Etuovi- ja Oikotie-sivustoilla. Myytävien tonttien lisäksi harkitse myös kiinteistöjä, jotka myydään purkukuntoisina.

Muista myös tarkistaa kuntien tonttitarjonta. Monilla kunnilla on suunnitelma tulevina vuosina luovutettavista tonteista, joita voi hakea joko määrättyinä hakuaikoina tai jatkuvalla haulla. Yleensä tontit jaetaan arpomalla tai huutokaupalla. Lisätietoa löytyy kuntien verkkosivuilta.

1. Maaperä

Tontin maaperä vaikuttaa huomattavasti siihen, millaisen talon tontille voi rakentaa ja millaisia maatöitä rakentaminen vaatii. Maaperätutkimus on hyvä tehdä jo ennen tontin ostamista, sillä se paljastaa maan alla olevat olosuhteet. Esimerkiksi kallioinen tai pehmeä maaperä sekä rinnetontit voivat nostaa rakennuskustannuksia verrattuna kantavaan, tasaiseen maaperään.

2. Kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet

Kaavamääräykset määrittävät tontille rakennettavan talon koon, muodon ja kerrosluvun. Lisäksi alueelle voi olla olemassa rakennustapaohjeita, jotka määrittelevät esimerkiksi vesikaton muodon, talon värin ja pihan istutukset. Tietoa näistä löytyy paikallisen rakennusvalvonnan tai kunnan verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä rakennusvalvontaan. Haja-asutusalueilla on hyvä tarkistaa etukäteen, millaisia rakennuslupia tontille tarvitaan.

3. Kunnallistekniikka

Kunnallistekniikalla viitataan muun muassa teihin, vesiliittymiin ja viemäriverkostoon. Asemakaava-alueiden tonteilla kunnallistekniikka on yleensä valmiina, mutta haja-asutusalueilla kannattaa selvittää, mitä liittymiä tontilla jo on ja missä lähimmät liittymispisteet sijaitsevat.

4. Oma vai vuokratontti?

Omassa ja vuokratontissa on kummassakin omat etunsa. Vuokratontin hankinta vaatii yleensä vähemmän lainaa, mutta vuokrakulut tulee huomioida asumiskuluissa ja ne voivat nousta tulevaisuudessa. Joissakin tapauksissa vuokratontin voi lunastaa omaksi myöhemmin. Omalle tontille rakentaminen vaatii enemmän pääomaa tai vakuuksia, mutta oma tontti voi helpottaa talon myyntiä tulevaisuudessa.

5. Sijainti

Sijainti on yksi tärkeimpiä tekijöitä tontin valinnassa. Haluatko asua lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä vai rauhallisemmalla alueella kauempana kaupungin vilskeestä? Onko perheessä päiväkoti- tai kouluikäisiä lapsia? Onko alueella harrastusmahdollisuuksia kaikille perheenjäsenille? Hyvät kulkuyhteydet ja palvelut parantavat tontin arvoa ja asumismukavuutta.

6. Tontin ympäristö

Tontin ympäristö vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen. Mistä suunnasta aurinko paistaa? Ovatko tontin ympärillä korkeita puita, jotka estävät auringonvalon pääsyn pihaan? Tarjoaako tontti riittävästi yksityisyyttä? Lisäksi maisemat ja yleinen tunnelma ovat tärkeitä – tuntuuko paikka sellaiselta, jossa haluaisit herätä aamuisin?

+1. Hyödynnä asiantuntijan apua

Tontin hankinta on suuri päätös, jossa kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden apua. Talomyyjämme ovat valmiita auttamaan sekä tontin valinnassa että unelmiesi Finnlamelli-kodin suunnittelussa. Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Yhteenveto

Tontin valinta on yksi omakotitaloprojektin tärkeimmistä vaiheista. Näiden vinkkien avulla löydät paremmin juuri sinulle sopivan tontin, jolla voit toteuttaa unelmasi Finnlamelli-hirsikodista. Hyvä suunnittelu ja asiantuntijoiden apu ovat avain onnistuneeseen rakennusprojektiin.

Haluatko lisätietoja tontin hankinnasta? Ota yhteyttä, autamme mielellämme löytämään tontin unelmiesi Finnlamelli-hirsitalolle!

finnlamelli-myyjän tapaaminen

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Ota yhteyttä paikkakuntasi myyjään tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

finnlamelli talokirja

Tilaa itsellesi
Finnlamellin esitteet

Tilaa maksuttomat esitteemme sähköpostiisi tai
paperisena kotiin kannettuna.