
Rakentaminen sujuu tehokkaasti myös pakkasella – tutustu talvirakentamisen moniin hyötyihin
Suomen uudistaloista suurin osa rakennetaan perinteisesti vieläkin kesäaikaan. Talo voidaan rakentaa sujuvasti myös talvella, mutta talvirakentaminen on ilmiönä vielä verrattain harvinainen. Tähän on syynä yksinkertaisesti se, ettei talvirakentamista pidetä välttämättä edes vaihtoehtona. Samoin monille voi tulla yllätyksenä, että talvirakentamiseen liittyy useita hyötyjä.
Meillä on vankka kokemus talvirakentamisesta. Joka talvi aloitetaan kymmeniä uusia kohteita, ja rakentamisvaiheessa olevia taloja on yli sata kappaletta.
– Asiakashyötyjä on useita. Talviaika on vähemmän kiireistä aikaa urakoitsijoiden näkökulmasta. Täten ammattilaisia on paremmin saatavilla. Lisäksi usein talotoimittajat ja rautakaupat rohkaisevat asiakkaita talvirakentamiseen erilaisten tarjousten ja kampanjoiden avulla. Pientalorakentamisessa keskeinen asia on betonilattioiden kuivuminen. Pakkaskaudella se on nopeampaa kuin muina vuodenaikoina, joskin vaatii riittävän sisälämpötilan, kertoo DEN Finland Oy:n pohjoisen aluepäällikkö Janne Kivioja.

– Erityisen hyvä materiaali talvirakentamiseen on hirsi. Pakkanen ei aiheuta sille haasteita, ja suojaamistarvekin on vähäisempi kuin kesällä tai syksyllä, koska vesisateita ei juuri ole. Kun rakennusprojekti aloitetaan talvella, pääsee maalauksen ja pihatyöt hoitamaan jo kesällä. Sen sijaan kesällä aloitettaessa nämä työt siirtyvät seuraavaan kesään, mikä pidentää projektin kokonaiskestoa. Näin talvella rakentaminen säästää aikaa ja tekee prosessista tehokkaamman, lisää DEN Finland Oy:n operatiivinen johtaja Jarmo Huhtala.
Hintalappu pitkälti sama kuin muinakin vuodenaikoina
Hirsi- ja puutalojen lisäksi talvirakentaminen sopii valmisosarakentamiseen – eli rakentamistapaan, jossa talo valmistuu vaiheittain isommista, esivalmistelluista osista. Myös betonirakentaminen onnistuu hyvin, kunhan betoni pidetään sulana. Pohjarakentaminen kannattaa ajoittaa sulan maan aikaan, kun taas varsinainen talon rakentaminen sopii hyvin talvikauteen.
Talvirakentamisen kulujen painopiste on hieman eri kuin muina vuodenaikoina, mutta hinta pysyy pääpiirteittäin samana.
– Talviaikaan rahaa kuluu lumitöihin ja hiekoittamiseen sekä rakenteiden sulana pitämiseen, mutta toisaalta urakoitsijoiden parempi saatavuus laskee hintoja. Tärkeää on ulkovalujen suunnitteleminen ja suojaaminen sekä lämmityksen säätäminen vuodenajan ja sään mukaan. Kaiken kaikkiaan talvella rakennettavan kohteen hintalappu on suhteessa kesäkauden vastaavaan aika lailla sama, Huhtala kertoo.

Kannattavaa kaikkialla Suomessa
Talvirakentaminen onnistuu kaikkialla Suomessa, mutta etenkin Pohjois-Suomessa on syytä huomioida varhain alkava pakkaskausi. Tärkeää on lähinnä varmistaa, että maanrakentaja hallitsee talvirakentamisen, jotta perustukset eivät pääse jäätymään pohjatöiden aikana. Maanrakennuksen rakennekerroksiin kannattaa käyttää materiaalia, joka ei sisällä hienoa kiviainesta. Näin jäätymisestä ei pääse muodostumaan merkittävää riskiä.
– Etelä-Suomessa rakentamisen voi aloittaa ympäri vuoden. Pohjois-Suomessa optimaalista on tehdä perustus ennen pakkasia ja sitten pakkaskaudella aloittaa varsinainen hirsien ja elementtien asennus. Pohjoisessakin voi tehdä perustuksia oikein hyvin ihan keskitalvellakin, kunhan huomioi maatyö- ja perustusvaiheen suojaamisen, Huhtala neuvoo.

– Haluaisin ehdottomasti rohkaista ihmisiä talvirakentamiseen. Tällöin pääsee heti keväällä maalaus- ja pihahommiin, jolloin koko kesä ei mene rakentamisen parissa, Kivioja täsmentää.
Ota yhteyttä ammattilaisiimme ja kysy lisää talvirakentamisesta!